Druivenpraat #9
- Geplaatst op

Welkom bij Cloinq’s DruivenPraat. Dit keer gaat het niet over een specifieke druif maar over een soort wijn, Rosé. Rosé wijn is geen lichte rode wijn en ook geen witte wijn met een kleurtje.
Cloinq’s DruivenPraat
Welkom bij Cloinq’s DruivenPraat. Dit keer gaat het niet over een specifieke druif maar over een soort wijn, Rosé. Rosé wijn is geen lichte rode wijn en ook geen witte wijn met een kleurtje. Rosé wijn is een eigen wijntype. Er zijn 2 belangrijke methodes om rosé wijn te maken. De een lijkt op de productie van witte wijn, de andere op die van de rode wijn:
De witte methode (directe persing): Bij deze techniek pers je de druiven direct uit, zoals voor een witte wijn, maar dan veel langzamer. Deze rosé’s zijn lichter van kleur. Uitpersen> De druiven worden in een (pneumatische) pers stap voor stap steeds krachtiger uitgeperst tot de juiste kleur is bereikt. Je vangt alleen het uitstromende sap op.
De rode methode: Deze komt ket vaakst voor. Zoals bij rode wijn macereer je de schilletjes in het sap, maar wel veel korter. Deze rosé krijgt veel body en kleur. Maceratie> De druiven gaan in een kuip; de schilletjes geven de kleur (dat kan 8 tot 48 uur duren). Daarna gaan de schillen eruit.
Er zijn in ieder geval wel blauwe druiven nodig om er de lichte rode kleur aan te geven. Het is niet toegestaan om rosé te maken door rode en witte wijn te mengen. Een uitzondering hierop is rosé Champagne.
De herkomst en manier van vinificeren zorgen ervoor dat alle soorten Rosé een geheel eigen karakter hebben. Of de wijn nu bleek is van kleur, een uitgesproken, lichte of juist krachtige smaak heeft, rosé is altijd uitermate fruitig en bevat weinig tannine. Het brengt de frisse zuren van witte wijn mooi samen met de aroma’s van rode wijn.
Hoe en waarbij een rosé wijn het beste gedronken kan worden is in natuurlijk, net zoals bij andere wijnen, voor een groot deel afhankelijk van persoonlijke smaak. Wel kunnen we stellen dat rosé wijnen het beste tot hun recht komen als ze zo jong mogelijk en gekoeld gedronken worden. Wij drinken rosé graag bij: salade, paprika, tomaat, verse kruiden, garnalen, gamba, krab, paella, vleeswaren, saucijzen, lamsworstjes, kip, kalkoen, BBQ tonijn, witvis, En wat is er nou lekkerder dan om op een zomerse middag of avond op het terras een rosé als gezelschapswijn te drinken?
Vul je eigen doosje (6 flessen) met rosé en ontvang 10% korting. Mixen mag!
- Radacini, Pinot Gris Blush, Moldavië € 5,95
- Dom. Auriol, Grenache/Syrah, Frankrijk € 6,50
- Belle du Sud (10% alc), Cinsault/Grenache, Frankrijk € 12,50
- Weingut Meier, Portugieser, Duitsland € 7,95
- Casa Lucii (bio), Pinot Noir/Ciliegiolo, Italië € 12,50
- Bubbels: Secco, Weingut Meier, Duitsland € 7,95
- Bubbels Pizzolato, Glera, Italië € 5,50 (0,2L), € 9,95 (0,75L), € 24,50 (1,5L)
- Bubbels Rotari, Pinot Noir/Chardonnay, Italië € 14,95
Ik hoop dat ik je weer een beetje wijnkennis bij heb mogen brengen met de DruivenPraat van deze week. Ergens over een week of twee weer aandacht voor een andere druif of soort wijn. Welke? Nog geen idee..
Blijf ons volgen!
Cloinq, Janet
Vragen, bestellen of iets anders?
Mail naar [email protected] of bel/app naar 06-31005924