5+1 actie & Druivenpraat #9

5+1 actie & Druivenpraat #9

Moldavië heeft alles wat je als wijnland kan wensen. De bodem, een ideaal klimaat, verkoeling van de Zwarte Zee en eeuwenoude ervaring. Moldavië ligt tussen Oekraïne in het oosten en Roemenië in het westen.

De historie van wijnbouw in Moldavië gaat terug tot in de Romeinse tijd. Het zijn vervolgens de Moldavische heersers die nieuwe druivenrassen introduceren en via het Russische rijk komt de Moldavische wijnbouw verder tot ontwikkeling. Daar waar de wijnen vroeger als een trofee werden ingezet ter beloning van de krijgsheren op het slagveld zijn het vandaag de dag modern gemaakte wijnen van veelal internationale druivenrassen.

De witte wijnen vertegenwoordigen 55% van de productie. De belangrijkste druivensoorten zijn Sauvignon, Pinot Grigio en Chardonnay. Voor de rode wijnen zijn dit Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir. De inheemse druivenrassen zijn voor wit Feteasca alba/regala en voor rood Rara neagra, Feteasca neagra, Viorica.

Lees verderop meer over de 5 + 1 gratis actie op onze Moldavische wijnen!!


MOLDAVISCHE WIJNGEBIEDEN

De Moldavische wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad als de Bordeaux (Frankrijk). Ongeveer een tiende deel van het land is ermee bedekt. Geen enkel ander Europees land komt ook maar in de buurt van dit hoge percentage. Het was een ideetje van de voormalige Sovjet-Unie. De Russen onderkenden de potentie van wijnland Moldavië. Ze breidden het aantal wijngaarden flink uit en lieten gigantische wijnkelders aanleggen. Voor ‘s lands (beroerde) economie is de wijnbouw dan ook een van de belangrijkste sectoren. Moldavië heeft geen indeling in wijngebieden zoals bijvoorbeeld Hongarije en Frankrijk dat hebben. Specialisten onderscheiden vier grote wijnregio’s.

Bălți

De meest noordelijke en koelste regio, daar waar de druiven (overwegend wit) meestal worden gebruikt voor distillaten. Tot de stille witte tafelwijn uit deze regio behoren die van de Aligote, Chardonnay, Rkatsiteli en Sauvignon Blanc.

Codru

Centraal in Moldavië en o.a. beroemd om het wijndomein Romanesti, ooit bezit van de Romanovs. Merlot en Cabernet Sauvignon gedijen hier goed en ongeveer de helft van alle Moldavische wijnen komt uit deze regio.

Stefan Voda (of Dnistrië)

Ook wel Purcari genoemd en gelegen in het zuidoosten langs de rivier de Dnistr. Er staat veel Merlot, Cabernet Sauvigon en Pinot Noir, maar ook veel Rara Neagră. Purcari werd aan het eind van de 9e eeuw op grote schaal geëxporteerd en o.a. door de adel in zowel Engeland als Rusland gedronken.

Valul lui Traian (of Cahul)

Deze regio in het zuidwesten profiteert van de matigende invloed van de Zwarte Zee, omstandigheden waarin vooral blauwe druiven voor rijke (zoete) wijnen goed gedijen.

Ruim 60% van de totale aanplant bestaat uit Cabernet Sauvignon, aangevuld met Merlot, Pinot Noir en Saperavi.


WIJ HEBBEN VIER MOOIE WIJNEN VOOR JE GESELECTEERD!

Bubbel

Bubbel: Voornamelijk Cabernet Sauvignon (Codru)

Winkelprijs € 5,95  (maar profiteer nu van de 5 + 1 gratis actie!)

Moldavische bubbel met een heldere sprankeling. Hij smaakt zoals hij eruit ziet: fris, met citrus en witte vruchten. En met een puur mondgevoel waar ook wat perzik in te ontdekken is. Lichtvoetig en verfijnd.

Spijs & moment

Tijd voor een feestje! En dat kan op ieder moment van de dag zijn. Want deze frisse mousserende wijn drink je ook heerlijk overdag bij een verjaardag lunch of huwelijksreceptie. Past goed bij: lichte vis, zeevruchten, salades, lunchgerechten. Deze 'white blend' wordt gemaakt van een mix van inheemse druivenrassen. Hoofdbestanddeel is Cabernet Sauvignon, die doorgaans wordt gebruikt voor de Blanc de Cabernet.

Wit

Wit: Sauvignon Blanc (Codru)

Winkelprijs € 5,95  (maar profiteer nu van de 5 + 1 gratis actie!)

Tintelend frisse witte wijn. Heldergeel van kleur, stuivend van geur: verleidelijk tropisch fruit, citrus (grapefruit) en kruisbessen. De smaak is verfrissend en goed in balans.

Spijs & moment

Een Sauvignon voor ieder moment en iedere plek. Wanneer je er iets bij wilt serveren, kies dan voor groene frisse salades, salade geitenkaas, salade kip, sandwiches of inktvis met pepers.

Rosé

Rosé: Pinot Grigio Blush (Codru)

Winkelprijs € 5,95  (maar profiteer nu van de 5 + 1 gratis actie!)

Een verfrissende rosé van Pinot Grigio met een kraakheldere lichtroze kleur. Met veel vrolijk zomerfruit zoals frambozen en aardbeien. De afdronk is fris met zacht rode fruit.

Spijs & moment

Brunch, lunch, terras, bootje, park, borrel, feestje: deze frisse Pinot Grigio rosé is de ultieme drinkwijn voor allerlei gezellige momenten. Door zijn lichtvoetige karakter heeft deze wijn geen eten nodig. Wil je toch iets serveren, denk dan licht, fris, vissig. Past goed bij: blini zalm, garnalen dumpling, broodje zalm of tonijn.

Rood: Feteasca Neagra (Stefan Voda)

Winkelprijs € 7,10 (maar profiteer nu van de 5 + 1 gratis actie!)

Deze wijn wordt met de hand geoogst van de druivensoort Feteasca Neagra, een lokale Moldavische soort. Door gebruik te maken van een speciaal gist wordt de fruitigheid en structuur van de wijn behouden. Een deel wordt gevinificeerd op RVS en een deel op nieuwe Franse eiken vaten om romigheid te creëren.

In de smaak vind je rijpe kersen, pruimen en een heerlijk zachte structuur.

Spijs 

Lekker met stoofpotjes, gegrild vlees en vleespasteitjes. Maar is ook heerlijk bij een kaasplank met belegen of oude kaas.


!!  AANBIEDING 5 + 1 GRATIS  !!

  • 6 flessen wit, rosé of bubbel. Mag ook gemixt. Nu € 29,75 (normaal € 35,70)
  • 6 flessen rode wijn. Nu € 35,50 (normaal 42,60)

 

Leuk om je weer wat druivenkennis te hebben bijgebracht. Volgende maand besteden we weer aandacht aan een ander wijnland, -gebied of druivenras. Blijf ons dus volgen!

Je bent van harte welkom aan de Westersingel 20 in Groningen. Tot snel en vergeet niet vrolijk met elkaar te proosten!

Cloinq!  Janet

 

Vragen, bestellen of iets anders? Mail naar info@cloinq of bel/app naar 06-31005924

 

Volg nieuws van Cloinq

Actie's, agenda en de laatste nieuwtjes volgen? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief