Cloinq's DruivenPraat #4

Cloinq's DruivenPraat #4


Welkom bij Cloinq’s vierde DruivenPraat. Dit keer gaat het over de Sauvignon Blanc druif. Dit is een van de bekendste witte druiven soorten die in heel veel wijnlanden wordt aangeplant. Deze druif vindt, net als zijn meeste broertjes en zusjes, zijn oorsprong in Frankrijk.  De twee belangrijkste gebieden voor Sauvignon in Frankrijk zijn de Loire en de Bordeaux.  
 
Sauvignon Blanc is een van de meest frisse druivensoorten en heeft een hoge zuurgraad. De druif heeft een groenige schil. Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, citrus, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Een heerlijke lente-zomer wijn!

Wijnspijs advies bij de Sauvignon Blanc druif.
De wijn is heerlijk bij sushi, schaal- en schelpdieren, groene groenten, salades, geitenkaas, feta of als aperitief.AANBIEDINGEN: 10% korting op onderstaande Sauvignon Blanc wijnen!

St Felix

1- St. Felix
Languedoc-Roussillon, Frankrijk

Bleekgeel van kleur met een frisse aromatische neus. Groene appeltjes, peer en citrusfruit. Droog, sappig en fris. Een heerlijke doordrinkwijn, als aperitief, voor op een feestje en bij salades en frisse gerechten.

Critici over deze wijn:

Harold Hamersma
“Laat dit in alle zaken de witte huiswijn zijn en je kunt overal terecht voor een lekker glas. Perig maar niet te. Meloen maar niet nadrukkelijk. Kruidig maar niet te rijk. Fris maar niet te leeg. Rond maar niet vol. Transparant maar niet kaal”.

Nicolaas Klei
“Deze sappige Zuid-Fransman is gelukkig bescheiden en voelt zich reuze in z’n sas in het gezelschap van mededruif Vermentino, die met z’n zonnige kruidigheid het geheel een onverwachte, vrolijke wending geeft. Bescheiden twaalfenhalf procent alcohol, en voilà, muddames en musjeus: een elkedagwijn vol plezier voor geen geld.”     

 

Alpha Loire

2 - Dom. Alpha Loire (BIO)
Touraine, Loire, Frankrij
k

Verkwikkend, slank, expressief, met tonen van grapefruit en limoen, vlierbloesem, grassigheid; fris, rijk en intens. Een mooie alternatief voor een duurdere Sancerre.

 

 

Florian

3 - Dom. Florian Roblin (BIO)
Coteaux de Giennois, Loire, Frankrijk

Deze Champ Gibault Blanc is afkomstig van gronden die gelijk zijn aan het terroir van Sancerre. De wijn ondergaat een langzame vergisting van een maand op de schillen en rijpt daarna nog eens voor 7 maanden sur lie. De wijn is loepzuiver en strakdroog. Je vind tonen van citroen, limoen, grapefruit, gras en licht kalk. De smaak is vol en rijk. Je wilt nog een slok, wat…nog een glas!

 Ik hoop dat ik je weer een beetje druivenkennis bij heb mogen brengen met de DruivenPraat van deze week. Over twee weken aandacht voor weer een andere druif. Welke? Nog geen idee ???? Blijf ons volgen!

Ben je al in onze nieuwe winkel geweest? We zijn open (nemen de richtlijnen van de overheid en RIVM in acht) en je bent van harte welkom aan de Westersingel 20 in Groningen.
Tot snel en oh ja…. Pas een beetje op elkaar deze dagen.

Cloinq! Janet

Vragen, bestellen of iets anders?
Mail naar info@cloinq of bel/app naar 06-31005924

Ps: bezorgen kan ook! Meer weten? Lees het hier

Lees ook....

Druivenpraat #2: de Spätburgunder

Druivenpraat #3: de Grignolino druif


 

Volg nieuws van Cloinq

Actie's, agenda en de laatste nieuwtjes volgen? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief